Lüks Uçuş
16 Şubat  

Yurt dışına çıkmadan önce başka bir ülkeye giriş esnasında uluslararası geçerliliği olan bir tür kimlik belgesi yerine geçen pasaport talep üzerine yetkili kurumlar tarafından bireye belirli bir süre kullanılabilmek üzere verilir. Yurt dışına çıkmadan önce süresi dolan pasaportunuz için iki farklı yolu seçebilirsiniz. Bunlardan biri pasaportunuzu yenilemek bir diğeri de süresini uzatarak kullanmaya devam etmektir. Bu işlemleri nasıl yapabileceğinize dair detayları bu içeriğimizde sizlerle paylaşacağız. 

Yurt Dışı Uçuş Öncesi Pasaport Yenileme İşlemleri Nasıl Olur?

Pasaport Süresi Uzatma veya Yenileme İşlemi 

Öncelikle pasaport yenileme işlemi için ikamet ettiğiniz il veya ilçenin Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor. Bunun için Nüfus Müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden kendinize randevu oluşturabilir ya da 199 telefon numarasını arayarak Vatandaş Etkileşim Merkezini arayarak bilgi alabilirsiniz. 

Pasaport başvurusunda gereken belgelerle birlikte eski pasaportunuzu da yanınıza alıp randevu saatinizden Nüfus Müdürlüğüne giderek süre uzatma ya da pasaport yenileme başvurunuzu yapabilirsiniz. Pasaport uzatma ücretinin standart pasaport ücretleri ile aynı olduğunu ve kendisine has şekilde ücretlendirilmediğini veya indirim uygulanmadığını da belirtelim. 

Pasaport Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Pasaportunuz için geçerlilik süresini ne kadar uzun tutmak istediğinize göre farklı harç ücretleri yatırmanız gerekir. Harca göre pasaportunuzun süresini kendiniz belirleyebilirsiniz. Geçerlilik süresi ülkelerden vize alma durumunu da etkileyebilmektedir. 

Bazı ülkeler 6 aylık pasaportlara vize verirken bazıları 1 yıllık pasaportlar için vize başvurusunu onaylamaktadır. Bu nedenle gideceğiniz ülkenin vize verme politikasını araştırmadan pasaport sürenizi belirlememenizi tavsiye ederiz.

Süreye göre ödeyeceğiniz miktar harç parası ve üzerine eklenen defter parası ile birlikte hesaplanarak toplam şekilde tarafınızdan talep edilir. Hizmet damgası olan hususi pasaportlardan harç bedeli alınmaz. 18 yaşından küçük bireyler en çok 5 yıla kadar pasaport alabilirler. Öğrenci ve çocuklar için çıkarılacak pasaportlarla ilgili de birtakım özel durumlar ve indirimler söz konusu olabilmektedir. Bu tip farklı bir durum varsa Nüfus Müdürlüğüne bildirerek pasaport işlemlerinizi tamamlamalısınız. 

Pasaport İçin Gereken Belgeler 

Öncelikle pasaport başvurusu yapmadan önce Emniyet Müdürlüğü’ne parmak izlerinizi vermeniz gerekmektedir. Ardından başvuru randevunuza gitmeden önce gerekli evrakları tamamlamalısınız. Bu evraklar pasaport türüne göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak şu belgeler talep edilmektedir; 

  • Kimlik belgesi 
  • Eski pasaport (varsa)
  • Harç ücreti ve defter ücreti 
  • Biyometrik fotoğraf 
  • Reşit olmayan bireylerde muvafakatname 

Kendi pasaport sürecinizle ilgili daha başka ne tür belgelerin istendiğini öğrenmek için 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni arayarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.