Lüks Uçuş
16 Şubat  

Dünya üzerinde yer alan bazı havaalanları birbirine oldukça benzese de bazıları gerçekten de çok ilginç özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Bu içeriğimizde global çapta en ilginç bulunan havaalanları ve onların özelliklerinden söz edeceğiz.

Lukla Havaalanı (Tenzing-Hillary Havaalanı) – Nepal

Everest’in tepesinde bulunan Nepal’in havaalanı Lukla Havaalanı veya diğer adı ile Tenzing-Hillary Havaalanı listede bir numara olmayı hak eden en tehlikeli havaalanlarından biri. Pisti çok kısa, iniş manevrasını doğru ayarlamak için pilotun deneyimli olmasını gerektirecek bir yapısı var.

Lukla Havaalanı (Tenzing-Hillary Havaalanı) – Nepal
Lukla Havaalanı

Yüksek rakımlı olan bu yerin olumlu özellikleri ise doğa aşıklarının ve dağcıların rotalarından biri olması. Pistin bulunduğu yer Everest Dağı’nın tırmanmak isteyenler için başlangıç noktası.

Buraya genellikle küçük yapılı uçakların indiği görülmektedir. İniş pisti yamuk şekli ve 526 metre uzunluğu ile oldukça zorlayıcı.

St. Maarten Princes Juliana Uluslararası Havalimanı (SXM) – Saint Martin

Maho Plajı’nın hemen arkasında yer alan St. Maarten Princes Juliana Uluslararası Havalimanı, Prenses Juliana Havaalanı olarak da adlandırılmaktadır. İniş sırasında uçakların plajda akit geçiren insanlara çok fazla yaklaşması burayı ilginç ve tehlikeli kılan durumlardan biri. Turistlerin oldukça ilgisini çeken bu durum uçakları izleyerek deniz keyfi yapmak isteyenleri Maho Plajı’na çekiyor.

St. Maarten Princes Juliana Uluslararası Havalimanı (SXM) – Saint Martin
St. Maarten Princes Juliana Uluslararası Havalimani

Uzunluğu sadece 2 300 metre olan pistin büyük uçaklara çok da uygun olmadığını, ancak özel jetler için iniş noktalarından biri olabileceğini belirtebiliriz.

Courchevel Altiport – Fransa

Fransa’nın Alplerinde bulunan Courchevel Airport %18,6 eğimle oldukça dik bir yapıya sahip ve yalnızca 537 metrelik çok küçük bir iniş pisti ile hizmet vermektedir. Kısa mesafeli özel jet uçuşları için uygun bir havaalanı olan bu yer büyük uçaklar için oldukça tehlikeli olabilir. Dağlardan kaynaklı olarak kalkışın da iniş kadar zor olduğunu belirtebiliriz. Buraya daha çok kayak yapmayı seven kış tatili tutkunları gelmeyi tercih etmektedir.

Juancho E. Yrausquin Havaalanı – Saba Adası

Karayip adasında yer alan Saba’daki ünlü Juancho E. Yrausquin Havaalanı sahilde bulunmaktadır ve dünyadaki en küçük piste sahiptir. Uzunluğu yalnızca 396 metre olan bu yerin çevresinde dik yamaçlar ve yüksek kayalıklar bulunmaktadır. Pistin sonunun uçurum olması da burayı tehlikeli bir yer yapan unsurlardan biri.

Barra Havalimanı – İskoçya

1930lu yıllardan beri kullanıma açık olan Barra Havalimanı İskoçya’daki Barra adasında bulunmaktadır. Dünyadaki kurulan ilk plaj havaalanlarındadır.

Barra Havalimanı – İskoçya
Barra Havalimanı İskoçya

En tehlikeli ve ilginç havalimanları listesinde kesinlikle bulunması gereken bu pist gel-git ile oluşan su yükselmesi ve alçalması durumuna göre uçuşlara izin verilen bir yer.

Gibraltar Havalimanı (GIB) – Gibraltar

Birleşik Krallığa bağlı Cebelitarık’ta yer alan Gibraltar Havalimanı, Cebelitarık Havalimanı olarak da adlandırılır. İngiltere İspanya arası uçuşların düzenlendiği pistin Cebelitarık merkezine olan uzaklığı yalnızca 500 metre. A sınıfı havalimanı olarak nitelendirilen nadir yerlerden biri olan havalimanının üzerinden ana yol geçer ve uçakların iniş kalkışına göre trafik durdurulur. Bu özelliği nedeniyle turistler için de popüler gözlem yerlerinden biridir.

Madeira Uluslararası Havalimanı (FNC) – Portekiz

Portekiz’e bağlı Madeira adasında bulunan Madeira Uluslararası Havalimanı denizden esen rüzgarların etkisi altındadır. 1972 yılında bölgedeki turizm artınca havalimanının yeterli olmayacağı düşünülmüştür. Ancak yeni bir havaalanı yaptırmak yerine mevcut havalimanı daha da uzatılmıştır. Bulunduğu konum, pistin yine de kısa olması, iniş yapmanın pilotlar için deneyim gerektirmesi gibi nedenlerden dolayı dünyadaki tehlikeli görülen havalimanlarından biridir.

Tivat Havalimanı (TIV) – Karadağ

Karadağ’da bulunan Tivat şehrinde yer alan Tivat Havalimanı Kotor Körfezindeki kıyı şeridinden yalnızca 88 metre uzaktadır. D sınıfı hava sahasının olması, iniş prosedürünün ve yaklaşmanın zor olması nedeniyle tehlikeli olarak nitelendirilebilecek bir havalimanıdır. Uçakların rüzgarı hesaba katması ve Tvatsko Polje vadisinden önce 20 derece dönüş yapması gerekmektedir.

Aspen-Pitkin County Havalimanı (ASE) – Colorado, ABD

Amerika Birleşik Devletleri’nin Colorado eyaletinde yer alan Aspen – Pitkin County Havalimanı kamuya ait bir alan. Bulunduğu konumun dağlık bir yer olması, kış aylarında pistin buzlu hale gelmesi gibi nedenlerle iniş ve kalkışlar oldukça zorlayıcı olabilmekte. Kayak severler ve doğa aşıkları için ise sevilen bir lokasyon.

Paro Havaalanı (PBH) – Butan

Himalaya dağlarının eteklerinde bulunan Paro Havalimanı yakınındaki sık dağlar nedeniyle piste inişin hiç de kolay olmadığı bir yerdir. Buraya iniş yetkisi dünya üzerinde yalnızca 8 pilota verilmiştir.