Lüks Uçuş
16 Ocak  

Hristiyanlar için büyük önem taşıyan Noel bayramı vaktinden çok daha önce Aralığın başında Hristiyan ağırlıklı toplumların yaşadığı yerlerde süslemeler, ışıklandırmalar ve çeşitli adetlerle başlar. Hristiyanlar 25 Aralığı İsa’nın doğum günü kabul eder ve 24 Aralığı Noel Arefesi olarak adlandırarak kutlarlar. Kutlamalar 1 Ocak yeni yıla kadar devam ettirilir ve yeni yıl başladıktan sonra sonlandırılır. 

Yeni yıla olan yakınlığından dolayı kutlamalar Hristiyanlık dinini aşarak diğer dinlere mensup insanlar tarafından da yeni yılı kucaklama olarak algılanıp 20. Yüzyılın başlarından itibaren giderek dünyanın pek çok yerine doğru yayılmıştır. Hem Hristiyan hem diğer toplumlar tarafından yeni yıl figürü olarak Noel Baba karakterini başrolde görürüz. 

Bu etkinlikle birlikte ilk olarak 14. Yüzyılın sonlarında Almanya’da kurulan Noel Marketler veya diğer adıyla Christmas Pazarları her yıl kasım ayının sonunda başlar ve ocak ayı gelene kadar devam eder. Parıltılı süslemeler eşliğinde açık hava pazarları şeklinde kurulan Noel Marketler günümüzde başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkede görülmektedir. 

Pazarlarda bulabileceğiniz eşyalar arasında; el yapımı ürünler, kurabiyeler, yılbaşı süslemeleri, hediyelik eşyalar, yılbaşı temalı giysiler gibi unsurlar yer almaktadır. 

Budapeşte (Macaristan) Basilica Christmas Market

Budapeşte (Macaristan) Basilica Christmas Market

2022 senesinde 2. Kez Avrupa’nın en iyi Noel Marketi seçilen Basilica Noel Pazarı’na gidenler buranın neden ödüllendirildiğini ilk bakışta fark edecek! Macaristan’da bulunan en görkemli ve yüksek kiliseler arasında bulunan St. Stephen Bazilikasının önüne kurulan bu Noel pazarı sadece satışlarla değil, yakınlarda bulunan buz pistinde düzenlenen ışık gösterileri, konserler ve açık hava müzikalleri gibi kutlamalara da her yıl ev sahipliği yapıyor. 

Buraya gitmek isteyenlere binlerce çeşit ürünün bulunduğu pazarda Macar şekerlemesi szaloncuko, Macar pişisi langos ve Kurtoskalac tatlısını tezgahlar arasından bulup denemelerini öneriyoruz. 

Brüksel (Belçika) Grande Place Christmas Market

Belçika’nın başkenti Brüksel’de kurulan Grande Place Christmas Market ülkenin her yerinde kutlanan Plaisirs D’Hiver veya bilinen diğer adıyla Winter Wonders bayramı kutlamaları ile birlikte düzenleniyor. 

Çikolata Müzesi’nin de içinde bulunduğu meydanın üzerine kurulan Belçika Noel Pazarı kentte kurulan irili ufaklı pazarlar arasında en görkemli olanı ve Grande Place (Büyük Alan) nitelendiriliyor. 

Burada tadabileceğiniz farklı pek çok ünlü Belçika çikolatasını bulabilir, sokak sanatçılarının gösterilerini izleyebilir, konserleri dinleyebilir, aile etkinliklerine katılabilir ve tarihi binalara yansıtılan video – mapping gösterilerini izleyebilirsiniz. 

Tallinn (Estonya) Tallinn Christmas Market

Tallinn (Estonya) Tallinn Christmas Market

Kentin adıyla anılan Tallinn Christmas Market, Noel tatilinde bol miktarda kar görmek isteyenlerin bayılacağı bir Noel pazarı! 

2019’da Avrupa’nın En İyi Noel Pazarı ödülüne layık görülen Estonya’nın başkenti Tallinn’in devasa Noel marketi Raekoja Plats meydanında her yıl Aralık ayında kuruluyor. 

Dağ evlerine benzeyen ahşap tezgahlar, kış mağarası, Noel Baba evi, Tarihi belediye binasında her yıl 1441’den beri süslenen büyük Noel ağacı, Atlıkarıncalar ile burada kendinizi büyük ve samimi bir panayırı ziyaret ediyormuş hissine kapılabilirsiniz. 

Kar, ışıklar ve süslemelerle büyüleyici bir görselliğe bürünen bölgedeki bahsettiğimiz ağaç Avrupa’da sergilenen ilk Noel ağacı unvanına sahip olduğu için pek çok turist sadece ağacı görmek için bile burayı Noel’de ziyaret ediyor.

Berlin (Almanya) Charlottenburg Palace Christmas Market 

Noel market etkinliğini başlatan Almanya’dan bu listemizde bahsetmemek olmazdı! Berlin’de bulunan en büyük saray niteliğine sahip Charlottenburg Sarayı’nın olduğu meydanda kurulan pazarda Noel nostaljisinin hakim olduğu gelenekselci bir yaklaşım bizi karşılıyor. 

Barok ve Rokoko mimarisinin en etkileyici örneklerinden biri olan saray ve etrafı her yılın bu zamanında turistlerin akın ettiği büyük ve ünlü bir Noel market. 

Yüzyıllardır meydanda bulunan Portakal bahçesi yılbaşı döneminde ışıklandırılarak destansı bir görünüme ulaştırılıyor. Kendinizi bir fantastik bir masalın içerisinde gibi hissedeceğiniz tezgahlara göz atarken ahşap figürler, süslemeler ve hediyelik eşyalar görebilirsiniz.

Ayrıca meydanda çocukların eğlenmesi için kurulan küçük lunapark, yiyecek panayırı gibi yerler de mevcut.

Alsace (Fransa) Marché de Noël Colmar

Fransa’da bulunan ünlü masalsı köylerden biri olan Alsace yılın her zamanı keyif ve huzur verici görünümü ile insanları etkilemiştir. 

Fransa’daki samimi bir şehir halkına sahip olan Colmar, Noel zamanı kurulan pazarı ile destanlara yakışacak, kartpostallardan fırlamış bir görünüme bürünüyor. 6 hafta boyunca yapılan kutlamalarda gastronomi etkinlikleri, konserler ve büyük Noel marketler ile harika vakit geçirebilirsiniz.

Dresden (Almanya) Striezelmarkt 

Çok sayıda Noel marketin kurulduğu ülkelerden biri olarak ön plana çıkan Almanya’nın ünlü Christmas Marketlerinden biri de Dresden’de kurulan Striezelmarkt! Almanya’nın en eski ve en gelenekselci yaklaşımı olan Striezelmarkt’tan kentin ünlü kuru eriğinden yapılan ve Pflaumentoffel heykelcikler satın alabilir, Alman el işçiliğinin ürünü olan hediyelik eşyalara göz atabilir ve kentin ünlü Vongtland dantellerine bakarak büyülenebilirsiniz.